Tautan Ukhwah

Friday, October 18, 2013

BENCI & PISANG?                                           


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas esok hari. Oleh itu, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastik yang berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa 3 biji, ada juga 5 biji dan paling banyak 8 biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang mereka benci.

                                                   Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya,” beritahu Cikgu Maryam.

Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg. Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk. Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Maryam.

Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi , bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

                                                        Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana sahaja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu,” tanya Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci dariapda membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik daripada membenci. 

Kesimpulannya, jangan letak pisang dalam beg.^_^ jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati. Macam pisang yang makin membusuk, begitu juga hati.

“Sesungguhnya dalam tubuh jasad anak Adam itu ada seketul daging bila baik nescaya baiklah seluruh anggota tubuhnya dan bila jahat ia nescaya jahatlah seluruh anggota tubuhnya. Ketahuilah ia adalah hati”.
(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

5 comments:

 1. Entry yang menarik..alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama-sama.jzkk sudi ziarah di sini..^_^

   Delete
 2. assalmualaikum, contoh simple tapi sangat jelas maksudnya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. waalaikumussalam..
   betul tu..jelas sngt maksudnya.
   jazakillah sudi ziarah di sini..^_^

   Delete