Tautan Ukhwah

Tuesday, September 30, 2014

Al-Mutakabbir (Maha Memiliki Kebesaran)

                                                 


Segala sesuatu yang ada di alam semesta ini, terutama manusia, tidak patut mengaku dirinya besar dan agung kerana sifat-sifat itu adalah hak Allah yang mutlak.

          Sifat takabur ini boleh melahirkan pelbagai musibah kepada pelakunya dan pelakunya berhak mendapatkan hukuman serta kemurkaan Allah kerana Allah yang memiliki segalanya bukan manusia. Nauzubillah.

Jom uji minda!                 
Siapa orang yang paling terkenal dengan sombongnya zaman dahulu?
Nabi mana yang berani menentang dia?
Krik..krik..krik..^_^

********
          Orang itu adalah Firaun. Raja Firaun yang amat sombong dengan kekuasaan dan kekayaannya. Firaun merasakan dia lebih baik dari Allah. Nabi Musa a.s adalah orang yang berani untuk menentang Firaun.

          Sebelum ini, Nabi Musa telah selamat dari kezaliman Firaun. Dengan mukjizatnya, Nabi Musa a.s mampu mengalahkan ahli sihir sehingga mereka menjadi beriman. Namun, Firaun masih berdegil dan tetap dengan kesombongannya.

          Bani Israel adalah di bawah cengkaman Firaun dan mereka merasa amat takut. Lantas, mereka meminta bantuan Nabi Musa untuk keluar dari penjajahan Firaun.

          Nabi Musa memimpin mereka meninggalkan Mesir menuju ke Baitul Maqdis. Mereka berjalan dengan cepat kerana takut kepada Firaun dan tenteranya yang mengejar dari belakang. Setelah mereka lintas padang pasir yang luas, akhirnya mereka tiba di tepi Laut Merah.

          Mereka semakin cemas. Nabi Musa menenangkan mereka dengan mengatakan kepada pengikutnya bahawa perjalanan mereka dalam lindungan Allah s.w.t. Allah telah mewahyukan kepada Nabi Musa agar memukulkan tongkatnya untuk membelah lautan supaya mereka dapat berjalan melintasinya.

                                                     


          Setelah Nabi Musa memukulkan tongkatnya, akhirnya mereka dapat melintasi lautan yang terbelah itu. Setelah rombongan tersebut sampai, Nabi Musa kembali memukulkan tongkatnya dan lautan pun kembali seperti biasa.

          Di saat akhir kematian Firaun, Firaun cuba meminta ampun kepada Allah, namun apakan daya, Firaun telah terlambat kerana taubat telah tidak diterima.

*Boleh tengok surah Yunus ayat 90-92.

*******
          Orang yang memahami dan menghayati dengan nama Allah Al-Mutakabbir ini, semestinya tumbuh kesedaran dalam hatinya, kesombongan sekecil mana pun tidak akan dibiarkan dalam hatinya. Sedaya upaya akan cuba mujahadah.

          Jom perbaiki diri dan terus mara ke arahNya.

Wallahualam.


No comments:

Post a Comment