Tautan Ukhwah

Wednesday, October 8, 2014

Sanah Helwah Sahabat

Bismillah…

Ingin ku kongsikan tentang dua orang sahabat yang istimewa buatku…. 

********
Pertemuanku dengannya bermula pada zaman diploma. Dijodohkan pula sama bidang pengajian. Lebih teruja lagi, kami ditempatkan sama dorm ketika semester awal. Inilah titik pertemuanku dengannya.

Hari demi hari, kami semakin akrab walau saat-saat akhir semester tidak tinggal di rumah sewa yang sama. Ku sangkakan kami akan berpisah selepas tamat zaman diploma.

Namun, Allah itu amat Maha Penyayang, kami diterbangkan ke Jordan bagi menyambung degree. Subhanallah, amat sebak kerana merasakan ada sahabat lama di samping diri ini.

Nak tahu jodoh kami lagi? Di Jordan, kami ditempatkan satu rumah, malah satu bilik. Hubungan kami semakin akrab. Kekurangan kami sama-sama cuba melengkapi dengan kelebihan masing-masing. Jadual kelas juga sama. Jadi, pergi mana, mesti kami pergi berdua. Dialah Salimah Binti Shiro.

                                                    


********
    
           Seorang lagi ini merupakan sahabat yang ku temui di BTN, kursus sebelum ke Jordan. Sebulan kami bersama. Ditakdirkan dalam satu kumpulan dan di sinilah detik-detik perkenalan indah kami.

          Kemudian, semakin rapat apabila ku terpaksa menumpang kereta keluarganya untuk pulang dari BTN dan sempat singgah di rumahnya. Berada di rumahnya seperti berada di rumah sendiri. Subhanallah.

          Merasakan banyak persamaan dan mudah untuk diajak berbicara. Dan akhirnya, semakin rapat apabila banyak subjek sama dan menghabiskan masa bersama di Jordan. Dialah Aizul Azhani Binti Abdul Wahab.

                                                       


********
Baru-baru ni merupakan hari ulangtahun kelahiran mereka.

Nah..ini untuk kalian.

Sahabat…
Setiap malam ingin ku ambil bintang-bintang dan akan ku berikan pada kalian agar kalian tahu betapa bersinarnya kalian dalam hidupku.

Sahabat…
Aku mengenal kalian melalui satu nama, memahamimu melalui satu renungan, mengingatimu melalui satu kenangan dan menyayangi kalian melalui satu ukhwah fisabilillah. Semoga Allah mengukuhkannya, hanya dengan keranaNyalah yang mampu buat kita bertahan.

Sahabat…
Andai dirasakan permata nilam itu indah, indah lagi ukhwah yang terjalin antara kita.

Sahabat…
Diri ini amat banyak kekurangan, maka ku pinta, lengkapilah kekuranganku dengan kelebihanmu.

Sahabat…
Andai terjumpa kekuranganku, maka ku pinta berlapang dadalah dan teruslah menasihatiku dan mendoakanku.

Sahabat…
Aku mungkin tidak memiliki apa-apa untuk dihadiahkan padamu bagi menghargaimu, hanya sepotong doa agar kehidupanmu sentiasa dikunci dengan kebahagiaan dan kasih sayang Allah selalu.

                                                             
                 
Salam kasih dariku yang menyayangi kalian.

4.20pm,

Mutah, Jordan.

No comments:

Post a Comment