Tautan Ukhwah

Thursday, January 5, 2017

Bedah Filem : The Great Wall

Bismillah…
Anda pernah tak dengar tajuk filem terkini iaitu The Great Wall? Atau anda sudah pernah menontonnya? Bagi yang pernah menontonnya…apa yang anda dapat dari cerita tersebut? Setakat cakap best, majoriti manusia akan bercakap sebegitu, termasuk diri ini. Namun, jika kita lihat dari pandangan yang berbeza, pandangan yang cuba membawa kita ke arahNya, kita akan merasakan lebih indah dan sangat best. So, di sini, ana nak share apa yang ana dapat hasil penontonan ana pada cerita ini. Kejap, sebelum tu, cerita ini tentang Tembok China yang tinggi dan panjang yang dibintangi oleh artis China dan beberapa orang putih. Mereka berlawan dengan raksasa ganjil yang sangat banyak yang cuba menyerang mereka. Kiranya, tembok ini adalah benteng pertahanan mereka bagi menghadapi raksasa itu.


Tadabbur alam
Pertama kali ana terpegun ialah cerita ini latar belakangnya di China. Memperlihatkan gunung-gunung yang cantik, warnanya diselangi warna putih malah pelbagai warna. Subhanallah! Sangat indah…betapa hebatnya ciptaan Allah, sampaikan dalam Al-Quran pun Allah menyebutnya, firman Allah s.w.t:
Tidakkah engkau melihat bahawa Allah menurunkan air dari langit lalu dengan air itu Kami hasilkan buah-buahan yang beraneka macam jenisnya.
Dan di antara gunung-gunung itu ada garis-garis putih dan merah yang BERANEKA MACAM WARNANYA dan ada (pula) yang hitam pekat.”

(Surah Fathir, ayat 27)


Kepercayaan
          Dalam cerita ini, ana lihat sebuah perjuangan untuk menempuh rintangan yang dihadapi memerlukan kepercayaan yang sangat tinggi pada rakan seperjuangan. Keyakinan itu harus dibina dan tanpa keberanian mimpi tidak bermakna. Jika dilihat dalam cerita ini, ketikamana saat mahu melawan makhluk raksasa itu, William sanggup turun ke bawah Tembok China demi mendapatkan sample raksasa untuk dibuat kajian bagi menghapuskannya. William meletakkan sepenuh kepercayaan kepada askar China ketika itu dalam membantunya turun ke bawah.
          Kedua, walaupun William baru sahaja dalam kalangan tentera China itu, namun atas dasar kepercayaan, mereka membuka ruang William membantu mereka dalam menghapuskan binatang ganjil itu.


Sahabat
          Ana suka melihat persahabatan antara William dengan sahabatnya. Ketika mana William mahu berubah menjadi lebih baik, rakannya tidak setuju. Malah rakannya itu sanggup untuk meninggalkannya. Tetapi saat rakannya ditangkap, William masih menerima rakannya itu. Jelas yang kita lihat bahawa, seorang rakan yang baik akan menerima segala kekurangan dan kesalahan rakannya.
          Kemudian, ana lihat ketika mereka berbincang di saat genting, masih ada gurauan dalam ketegangan. Maksudnya, rakan itu masih boleh bergurau dan menceriakan suasana walau di saat yang genting dan semakin semangat maju ke hadapan. Ini semua psikologi. Guaraun itu boleh mengurangkan kerisauan dan cuba hadapi bersama-sama.

Kurangnya terdedah aurat
       Tidak dinafikan, mana-mana cerita dari luar negara pastinya ada pakaian perempuannya yang kurang sopan. Namun, dalam cerita ini disebabkan perempuan-perempuannya berpakaian seperti tentera, maka yang dapat dilihat hanyalah bahagian kepala. Maka, kuranglah sikit mata kita sakit memandang dan melihat aurat orang lain yang menambahkan dosa. Sedangkan filem-filem di Malaysia juga masih ada yang berpakaian kurang sopan dan tidak menutup aurat.


Kerjasama
       Dalam cerita ini, untuk menghapuskan binatang ganjil itu, tentera-tentera China dan William bekerjasama dalam menghadapinya. Sangat cantik melihat strategi mereka yang sangat tersusun dan kerjasama yang kuat antara mereka. Sebagaimana mereka yang mahu kejayaan bersama, maka diusahakan bersama. Begitulah jua, andai ingin ke Syurga bersama, ayuh sama-sama usahakannya. Misalnya, tadabbur ayat-ayatNya bersama dan saling mengingati ke arahNya walau ketika berjalan bersama. Di mana-mana kita boleh bangkitkan keimanan kita sejenak.
          Ana ada sahabat sekelas time master ini. Kami memang sentiasa bersama dan kerap naik kereta sendiri. Apa yang ana suka setiap kali bersamanya, setiap apa yang kami lihat, yang kami hadapi, kami akan muhasabah dan secara langsung iman terasa terusik. Jazakillah Syafawani. Mohon pegang tangan ana erat-erat untuk ke Syurga.

Ithar (mengutamakan orang lain lebih dari kita)
          Saat William ada peluang melarikan diri dan boleh mendapat kekayaan yang banyak disebabkan serbuk hitam itu, tetapi dia memilih untuk tinggal di Tembok China itu bagi membantu mereka melawan binatang ganjil itu. Sedangkan rakannya sudah mengajaknya pergi namun ditolaknya. Katanya, mereka di Tembok China memerlukan pertolongannya. Dia lebih memikirkan tentera China itu berbanding dirinya.


Pembaca yang setia,
          Sebenarnya, mungkin banyak lagi yang boleh kita koreksi dari filem ini. Anda bebas untuk menonton sebarang cerita dan memilih cerita apa yang anda mahu lihat. Namun, jangan biarkan ia sekadar melihat tanpa membawa pulang apa-apa manfaat. Pandanglah dari sudut yang boleh anda dekat denganNya dan menjadi seseorang yang lebih baik.
Wallahualam.

Siti Nabilah Azman,
UKM,
5/1/2016, 5.15pm


No comments:

Post a Comment