Tautan Ukhwah

Saturday, December 3, 2016

Hati telah dipujuk


Bismillah…
          Setelah sekian lama diri menyepi dari blog yang usang ini. Kini kembali cuba menggerakkan jari jemari menari atas keyboard ini. Bukan lupa terhadap blog. Namun, masa sangat mencemburui. Mungkin blogku ini juga mencemburui dengan pengajianku kini. Masaku kepada blog sehingga terabai malah hanya fokus kepada pengajian ku kini.

Pembaca yang sangat dikasihi Allah,
          Di dalam kehidupan ini, banyak perkara yang sangat menuntut kita membuat pilihan. Kadangkala kita terasa tertekan malah tidak sanggup pun untuk membuat apa-apa keputusan. Pilihan ku jua kini yang membawa diri ini ke alam pengajian ini sekali lagi. Ramai yang bertanyakan:

“macam master kat sana?”
“best tak?”

          Apa yang boleh ku katakan…”sangat memerlukan mujahadah yang kuat”…….

          Mujuhadah apa? Antaranya ialah mujahadah untuk kurangkan masa tidur. Zaman master ini sangat sibuk. Assignment dan tugasan yang sangat banyak itu sangat memerlukan pembacaan yang berganda. Kadangkala waktu tidur hanya berlalu tanpa kita sedar. Mata pula berpura-pura kuat demi menemani hati yang sedang membara untuk siapkan tugasan. Tidur di hadapan laptop itu biasa. Tidur berpelukan buku-buku itu juga biasa.

          Saat kesibukan itu menyelubungi diri, satu saat kita akan terasa lelah. Terasa hiba. Terasa ingin berhenti belajar. Terasa ingin bercuti. Terasa ingin lari dari dunia nyata ke dunia fantasi. Tika itu terjadi, setitis-titis butiran permata jatuh dan membasahi helaian kertas yang sedang direnung. Saat terasa…

”aku tak mampu”..
“aku dah tak larat..”

          Tika itu juga kesihatan secara langsung merajuk sama. Semuanya mendung terasa. Tiada sinar. Ada kalanya terduduk di hamparan sejadah dan menangis semahu-mahunya seperti budak kecil. Hati sangat manja ketika itu. Sukar dipujuk. Berkali-kali cuba memujuk sekeping hati yang degil merajuk itu. Namun, hampa.

          Ketika memaksa hati untuk terus kuat, langkah tampak makin maju. Tiba-tiba, kepala cedera. Ia sakit. Merintih simpati. Cuba berlawan dengan kesakitan yang ada. Akhirnya, tidak mampu lagi menyembunyikan butiran permata dari berselindung di kelopak mata. Manik-manik permata yang jatuh cuba dikutip. Namun, kenapa makin lama ia makin pantas jatuh? Aku berlari-lari cuba mengutipnya……          Tiba-tiba, hatiku dipujuk. Istighfar memainkan peranan. Pejamkan mata sebentar dan tatkala dibuka ia terpana pada Al-Quran di atas meja sana. Entah bagaimana kaki sudah pun melangkah ke arah meja dan semakin menghampirinya. Tangan menggapai Al-Quran, hati berdebar-debar. Dimulakan dengan…’bismillahirrahmanirrahim…’. Tangan membelek pada sepotong ayat yang berbunyi :

وَلَا تَهِنُوا۟ وَلَا تَحْزَنُوا۟ وَأَنتُمُ ٱلْأَعْلَوْنَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman”.
(Surah Ali Imran,ayat 139)

          Perlahan-lahan bibir mengukir senyuman. Terasa hati dibelai dengan kasihNya. Ayat-ayat cintaNya sangat memujuk sekeping hati ini. Allah pujuk lagi dengan ayatNya:

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
(Surah Al-Baqarah, ayat 286)

                   Allah…Allah…Allah. Benar! Allah tak akan menguji di luar kemampuan kita. Allah tahu kita mampu.  Sedar ataupun tidak, hakikatnya dengan adanya ujian ini potensi kemampuan kita yang masih tersembunyi akan terzahir. Dengan adanya ujian ini, kita  akan sentiasa mengingatiNya. Bukankah itu saat yang paling indah?

Pembaca yang sedang berfikir,
          Kadangkala kita melihat orang lain dan kita akan merasakan seronoknya seandainya aku jadi sepertinya. Bagi orang itu pula sebaliknya. Syukurlah dengan apa yang kita ada dan hadapi ia dengan penuh indah. Pengalaman itu mendewasakan. Teruskan dengan perjuangan sekarang. Setiap kesulitan itu ada kemudahan. Perbaharui niat dan hadirlah perasaan setiap apa yang kita buat bersamaNya, bukan sendirian.

          Maka, pilihan ambik Master ini bukanlah salah. Suatu ketentuan. Jangan takut untuk melangkah. Jangan gentar dan mengalah. Buat yang bakal merasai pengalaman ini, sediakan bekalan untuk menempuhinya. InsyaAllah, niat yang baik pasti Allah tolong. Mohon doanya.


Hati telah merajuk dilanda pilu,
Pukulan ombak datang bertalu-talu,
Suatu kekuatan meminta ia berlalu,
Berharap detik itu pergi selalu.

Hati mencari-cari tempat berpaut,
Walau sedang berada di tengah laut,
Tampak seolah sedang kelam kabut,
Namun ayat cintaNya dapat dipaut.
Sekian. Wallahualam.

UKM Bangi,

6.50 pm, 3/12/2016.

No comments:

Post a Comment