Tautan Ukhwah

Thursday, May 9, 2013

Mu'azah Al-Adawiyah

                                                                               
Assalamualaikum w.b.t,

Kenal tak wanita yang tekun beribadah dan zuhud?

Beliau adalah Mu’azah Al-Adawiyah.

          Mu’azah Al-Adawiyah ini dikenali sebagai ahli balaghah, fasih tutur bahasanya, suka menuntut ilmu dan meriwayatkan hadis.

          Antara sifat beliau ialah menghabiskan waktu malamnya untuk beribadah kepada Allah.
                                                                          

Kata-katanya yang menusuk kalbu…

“Aku hairan kepada mata yang tidur, padahal mata itu tahu lamanya tidur dalam kegelapan alam kubur.”

Katanya kepada wanita yang pernah disusuinya..

“Wahai anakku! Jadilah orang yang takut dan berharap ketika bertemu dengan Allah, kerana aku melihat bahawa orang yang selalu berharap kepada Allah akan dipenuhi kebaikan ketika berjumpa dengan Tuhannya. Aku melihat, orang yang takut kepada Allah berharap akan bertemu dengan Tuhan saat manusia dibangkitkan”.

 

          Subhanallah, wanita ini adala wanita yang berintelektual. Gemar menuntut ilmu. Adakah kita ini juga seperti itu? Allah..sungguh tekun Mu’azah Al-Adawiyah dalam beribadah dan sibuk mengejar cinta-Nya. Kita ini tekun tak dalam beribadah? Allahurabbi..mari sama-sama kita mengambil iktibar dan berusaha menjadi srikandi intelektual.

Wallahualam.

 

7 comments:

  1. :) berusahalah kita untuk mendekatkan diri kepada-Nya

    ReplyDelete
  2. Tak pernah lak Master citer pasal makcik ni.
    Kalau Rabeatul Adawiyah tu ada la.
    Boleh akak citer panjang2 lagi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahu...akak pun ni terbaca kat beberapa buku Tokoh Wanita Unggul. belum tahu yg lebih detail..maaf ye dik..insyaAllah, sama2 terus mencari ilmuNya yang luas.

      Delete
  3. Saya suka posting yang ada dalam blog ini. Sukses ya buat blognya
    sedikit mau share aja
    Klik di bayarDibayar

    ReplyDelete