Tautan Ukhwah

Monday, February 17, 2014

Sanah Helwah Nabilah ^_^

                                                                    
Pic 1 yang dapat drpd Atiqah,jzkk dik.
 
“Sanah Helwah!”

“Sanah helwah ukhti, semoga dipnjgkn umo..dimudahkan rezeki serta sentiasa dlm jagaan Allah..”

Antara ucapan-ucapan yang ku dapat pada hari ini. Bertubi-tubi msg wasap, wechat & fb yang ku terima. Satu ukiran senyuman terbina di bibirku. Namun, jauh di sudut hatiku…….

Hatiku sayu, pilu….umurku sudah menjejaki 22 tahun? Cepatnya masa berlalu…mm..maka cepat juga dengan kematianku. Allah…Setiap detik ini, umurku semakin bertambah.

Saat ku memerhati mejaku, jauh mataku melontarkan pandangan pada diariku 2014. Di sebelahnya, diari 2013 yang masih mampu menarik perhatian pandanganku. Dulu, awal 2013, diari pink itu hanyalah kertas kosong. Namun kini, ku telah menulisnya setiap hari di setiap helaian yang dahulunya kosong. Monologku sambil mataku masih belum beralih pada diari 2013:

“ Nabilah…jika selama ini kau telah menulis pelbagai kisah dalam hidupmu, maka sekarang adalah saat yang tepat untuk mengisahkan masa-masa yang indah kau bersamaNya.”

 

Setiap hari dari usia kita adalah lembaran baru yang mampu menutup kegagalan kelmarin dan menyambut kemenangan hari ini. Ye…sebelum ini, ku kira ku masih gagal dalam istiqamahkan sesuatu, malah ada ketikanya, aku tersungkur di lembah mujahadah. Namun, ku tidak akan mengalah untuk menutup kegagalan itu.

Hatiku berkata-kata…

“Setiap detik dari umurmu adalah sumber kebahagiaan yang baru. Oleh itu, kita mampu menghilangkan kesedihan dengan segera..”

Hatiku hiba…mengenangkan detik-detik lalu. Setiap detik yang berlalu adalah penyesalan, kecuali memanfaatkannya dengan sebaik mungkin. Terkesan dengan ayat ini:

“Meskipun sejarah hidupmu ada dicalari dengan keburukan-keburukan dan umurmu ada satu minggu lagi, satu minggu itu lebih dari cukup untuk bertaubat, dan memperbaiki segala kekusutan yang terjadi” 
Pic 2 drpd Salimah, jzkk shbtku.  
 

Teman,

Aku bukanlah insan yang sempurna,

Penuh dengan kekurangan-kekurangan yang kau tidak sangka,

Aku bukanlah sehebat yang kau sangkakan,

Ada masanya, kau ternampak aibku,

Maka, ku harap kau berlapang dada,

Terus bersabar dan menasihatiku,

Teman,

Terimalah daku dengan berbagai kekurangan,

Kerana engkaulah yang melengkapi kekuranganku,

Tetaplah bersamaku.
                                               Pic 3 drpd Hani, jzkk shbtku.   

*jzkk buat semua shbt2 yg sudi terima segala kekurangan nabilah..teruslah menasihati sahabtmu ini…peganglah dan pimpinlah tanganku untuk bersamamu memasuki SyurgaNya. Maafkanlah segala kesalahanku padamu.

********

          Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..hari lahirku ini disambut dengan:

1)    Hari pertama pengajian sem baru..^_^ tajdid niat!

2)   Titisan hujan yang seolah-olah ingin memberitahuku bahawa inilah kuasa Allah…Basahilah dirimu dengan semua tentangNya.

3)   Lampu bilik rosak? Hmmm…mula-mula sedih..tapi..ada sesuatu yang buat ku tersenyum. Kegelapan? Ayuh..mulakan umurmu dengan kecerahan dengan cinta Allah.

4)   Berjalan-jalan sekitar universiti dan sekitar Mutah, Jordan bersama teman seperjuangan, Salimah Shiro. Jazakillah sahabatku..moga Allah merahmatimu & moga ukhwah kita berkekalan.

********

          Buat semua, terima kasih ku ucapkan atas ucapannya, nasihatnya, dan doanya buat diri ini. Hanya Allah sahaja yang membalas kebaikan kalian. Teruskan mendoakan Nabilah ye? ^_^
                                                              

Wallahualam.

 Siti Nabilah Azman
16/2/2014, 10.40pm
Mutah, Jordan.

                 

 

No comments:

Post a Comment