Tautan Ukhwah

Friday, March 1, 2013

Anjuran Meminta Izin Bagi Orang Yang Hendak Bermusafir


                                                                   

Assalamualaikum w.b.t,
          Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad s.a.w serta kerabat baginda.

Astaghfirullahal’azim..astaghfirullahal’azim..astaghfirullah’azim.

Pembaca yang disayangi Allah,
          Jika anda hendak bermusafir, pernah tak anda mintak izin dulu dari sesiapa? Atau ikut suka hati ke nak keluar musafir? ^_^

          Semalam, sengaja ku membelek sebuah buku dan terjumpa tajuk “Anjuran Meminta Izin Bagi Orang Yang Hendak Bermusafir”. Hmmm…jarang dengar kan? Jom baca sikit apa yang terkandung dalam tajuk ni..

*********
          Orang yang hendak bermusafir dianjurkan untuk meminta izin kepada keluarga, kerabat dan kawan-kawannya.

          Ibnu Abdil Bar mengatakan bahawa apabila salah seorang di antara kamu hendak bermusafir, maka hendaklah meminta izin kepada kawan-kawannya. Allah s.w.t menjadikan berkat di dalam doa mereka.

          Asy-Sya’bi mengatakan bahawa sunnah Nabi s.a.w. mengajar kita agar ketika seseorang datang dari bermusafir, maka hendaklah kawan-kawannya menemuinya untuk mengucapkan salam kepadanya. Ketika dia hendak bermusafir, maka hendaklah dia mendatangi mereka untuk meminta izin dan manfaatkan doa mereka.

          Mengenai perlunya meminta izin ini, ada sunnah Nabi s.a.w. yang sering ditinggalkan dan hanya sedikit orang sahaja yang mahu mengamalkannya. Iaitu melepaskan pemergian seseorang dengan membaca doa yang diajar oleh Nabi s.a.w.

                                             

Qaza’ah mengkhabarkan:
قَال لِي عُمَرَ هَلُمَّ أُوَدِّعُكَ كما وَدَّعَني رسول الله صلى الله عليه وسلم أَستَودِعُ الله دينك وأمانتك وخَوَاتيمَ عملك.
Ertinya:
“Ibnu Umar pernah berkata kepadaku, “Marilah aku lepas kepemergianmu sebagaimana Rasulullah s.a.w. melepas kepergianku, ‘Aku kirimkan kepada Allah agamamu, amanatmu, dan penutup amalmu.”
(HR. Abu Daud)

          Maksud dari ucapan ‘Aku kirimkan kepada Allah agamamu’ ialah bahawa aku meminta kepada Allah untuk menjaga agamamu. Sedangkan kata ‘amanatmu’ menurut Al-Khathtabi, bererti keluarga dan orang-orang yang ditinggalkan, serta harta benda yang dikirimkan kepada seseorang.

          Agama dijadikan sebagai kiriman yang utama bagi orang yang sedang melepaskan kepergian seseorang, kerana bermusafir merupakan keadaan yang penuh dengan kekhuatiran. Tambahan pula, boleh jadi seseorang itu akan mengalami kesukaran yang boleh menyebabkan dirinya mengabaikan dirinya satu dan lain hal yang berkaitan dengan masalah agama.

          Oleh kerana itu, sangat sesuai untuk mendoakannya agar sentiasa mendapat pertolongan dan taufiq (dari Allah) dalam menghadapi semua masalahnya.

********
Pembaca yang setia,
          Lihatlah betapa hikmah meminta izin sebelum bermusafir amat banyak. Orang akan redha dengan kepergian kita lantas mendoakan kesejahteraan kita sepanjang perjalanan. Selain itu, jika berlaku apa-apa kepada kita, orang akan tahu di mana kita dan cuba memberi pertolongan.

          Sedar atau tidak, dengan meminta izin bermusafir juga akan mengurangkan kebimbingan orang sekeliling kita kerana mereka tahu kita ke mana. Betul tak?

          Jadi, selepas ini, mari kita cuba meminta izin atau memaklumkan kepada orang terdekat apabila kita nak bermusafir. Mudah kan? Tambahan pula, zaman teknologi sekarang, boleh je maklum dengan telefon, internet dan sebagainya.

Wallahualam.

*Sumber dari buku Adab Dalam Islam, Fuad Abdul Aziz Asy-Syalhub.2 comments:

  1. slm sis.alhamdulillah sy pun baru tau ttg ni.yelah nk ke mana-mana mmg ptt bthu keluarga/shbt yg rapat.at least mrka tau kita ke mana & utk tujuan apa.

    ReplyDelete
  2. wslm..betol tue..
    ini semua utk kebaikan bersama..^_^

    ReplyDelete